Veelgestelde vragen

HOE OUD MOET JE ZIJN VOOR EEN TATOEAGE?

In Nederland mag je getatoeëerd worden vanaf je twaalfde. Tot je zestiende moet je dan je ouders meenemen en die moeten toestemming geven. Er mag dan niet op hoofd, hals en handen worden getatoeëerd worden. Van zestien tot achttien volstaat een briefje van je ouders. Ik zelf tatoeëer vanaf zestien, maar dan wil ik wel dat je een van je ouders meeneemt. Vanaf je achttiende mag je zelf beslissen maar neem tot je eenentwintig je legitimatie mee. De kans bestaat dat ik je daar naar vraag. En als ik het idee heb dat niet goed heb nagedacht of twijfelt mag ik altijd nog weigeren. Of ik vraag je er nog een tijdje over na te denken en dan terug te komen.

WAT KOST EEN TATOEAGE?

De kosten van een tatoeage zijn niet van te voren te bepalen. Dit ligt aan de grootte, kleur of niet, plaatsing op je huid. Dit kan ik pas bepalen als ik een bespreking met je heb gehad. Ook daarvoor kun je contact met me zoeken via mail, bellen (zie contact) of op mijn facebooksite. Voel je vrij om te vragen en met je ideeën te komen, samen maken wij jou droom tatoeage!

DOET HET LATEN ZETTEN VAN EEN TATOEAGE PIJN?

De pijn bij het zetten van een tatoeage verschilt heel erg per persoon. De een kan er wat beter tegen dan de ander. Maar het verschilt ook per dag/keer. Ben je goed uitgerust, heb je goed gegeten en gedronken, hoe is je lichamelijke conditie, dat kan allemaal invloed hebben. Ook de plek waar je de tatoeage laat zetten is van groot belang. De ene plek doet nou eenmaal meer pijn dan de andere. Hieronder zie je een indicatie van de pijn. Maar ook hier zijn de ervaringen verdeeld.

WERK JE OP AFSPRAAK?

Ik werk inderdaad alleen op afspraak. Ik ben te bereiken via mail, bellen (zie contact) of op mijn facebooksite.

TATOEEËR JE OOK MET AS?

Tatoeëren met as is nog steeds niet toegestaan in Nederland. De inkten die gebruikt worden zijn vele malen getest en onderzocht voor ze gebruikt mogen worden en dan zou jij iets toe willen voegen waar verbrand hout en zware metalen doorheen zitten. Hoe mooi het idee ook is, begin er niet aan, ter bescherming van jezelf.

ALS IK ZWANGER BEN, MAG IK DAN EEN TATOEAGE LATEN ZETTEN?

Als je zwanger bent word het ten strengste afgeraden een tatoeage te laten zetten. Je bent namelijk veel gevoeliger voor infecties. Ten tweede zien je lichaam en huid er anders uit dan wanneer je niet zwanger bent. Je huid is meer gehydrateerd waardoor je tatoeage er anders uit kan gaan zien dan de bedoeling was. Ook sla je onderhuids meer vet op en heb je eerder kans op striae, bindweefsel onder je huid dat gaat scheuren, waardoor je tatoeage er anders uit kan gaan zien dan de bedoeling was. Ook komt een klein deel van de inkt in je bloedbaan. Dat is voor een volwassen persoon niet erg, maar er is niets bekend over de gevolgen die dat kan hebben voor je ongeboren kindje. Dus heb nog even geduld en wacht met het laten zetten van je tatoeage tot na de zwangerschap.

HOELANG DUURT DE GENEZING VAN EEN TATOEAGE?

Na een week of drie ziet je huid er goed genezen uit maar voor de huid volledig is hersteld ben je een maand of anderhalf tot twee verder. Dit verschilt echter per huidtype en heeft ook te maken met je leeftijd. Een oudere huid geneest namelijk minder snel dan een jonge huid. Dit komt omdat de dikte van de bovenste huidlaag (hoornlaag) afneemt. Ook maakt de huid dan minder vochtvasthoudende vetten aan en de zuurmantel, een belangrijk afweermechanisme tegen bacteriën en ziektekiemen, wordt instabiel en heeft langer nodig om te herstellen.

KAN IK WORDEN GETATOEEËRD ALS IK MEDICIJNEN GEBRUIK OF EEN AANDOENING HEB?

Als je medicijnen gebruikt of een aandoening heb zou ik eerst willen dat je mij daarvan op de hoogte stelt en met je huisarts of specialist overlegt over het laten zetten van een tatoeage. Deze zijn beter op de hoogte van eventuele risico’s en kunnen je haarfijn uitleggen waarom je wel of beter geen tatoeage kunt laten zetten.

MIJN VRAAG STAAT ER NIET TUSSEN?

Als je geen antwoord hebt kunnen vinden op je vraag kun je altijd vrijblijvend contact met me opnemen.